Botim i ri nga Elliot Moglica – New Publication by Elliot Moglica

Një bashkëpunim i ri i Botimeve M&B me poetin Elliot Moglica. Një novele në dy gjuhë; frëngjisht dhe anglisht.
Së shpejti edhe në shqip…

Titulli i librit (në anglisht & frëngjisht)/Title of the book (in English & French):
Graft-of-Tree Short Stories (Volume 1) = Nouvelles de Elliott Moglica: Greffe d’un arbre (Volume 1)

Autor/Author: Elliott Moglica

Redaktor (në anglisht)/Editor (in English): Mark F Jones

Përkthyes (në frëngjisht) /Translator (to French): Normand Savoie

Gjuhët/Languages: English & French

ISBN: 9781988713014

Formati/Format: Printim i rregullt (libër)/Regular print book

Data e publikimit/Date published: 2 shtator 2017/September 2, 2017

Shënim i përgjithshëm/General note: Libri dy gjuhësh në kurriz të njëra-tjetrës./Bilingual book, printed head to tail

Çmimi/Price: Lek 1240; Can $15 (Koliposta nuk është e përfshirë/Shipping is not included)

Mundësitë e blerjes/Buy options: Ne shesim dhe shpërndajmë në të gjithë botën/We sell and distribute all over the world

Për blerjet email M&B Botime në/For purchases email M&B Botime at: mbbotime@gmail.com
Blej në web/Order online: Link to publication on Amazon.

Abdyl Frashëri – libër nga Prof. K. Frashëri

“Abdyl Frashëri Jeta, veprimtaria dhe shkrimet (1839-1892)” – libër i ri nga Prof. Kristo Frashëri

Botimet M&B
ISBN 978-9928-172-12-9
Formati: 160 x 235 mm
Nr. i faqeve: 430
Çmimi: 1500 lekëAbdyl_frasheri_kopertina1

…Abdyl Frashëri, i quajtur nga populli si Emir i Shqipërisë, hyri si protagonist politik në skenën e historisë së Shqipërisë në pranverën e vitit 1877, sapo u duk se vorbulla e Krizës Lindore po i turrej me tërë peshën e saj shkatërrimtare atdheut të vet të robëruar. U tërhoq prej saj jashtë vullnetit të vet, në pranverën e vitit 1881, kur me shtypjen e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, autoritetet osmane e mbajtën të burgosur, pastaj të internuar dhe më vonë të izoluar, derisa mbylli sytë më 1892. Nga pikëpamja kohore, kjo qe një periudhë shumë e shkurtër – 4 vjet. Por nga vlera historike, ato qenë vite të vrullshme për Lëvizjen Kombëtare Shqiptare, qenë vitet e Lidhjes së Prizrenit, të cilat ngritën masat popullore në aksion revolucionar më tepër se katër dekadat e mëparshme bashkërisht. Qenë vite të stuhishme, të cilat tronditën jo vetëm sundimin shekullor osman në Shqipëri, por edhe politikën e Fuqive të Mëdha në Lindje. Emri i tij është i lidhur aq ngushtë me ngjarjet e këtyre viteve, sa kur kujtojmë Lidhjen Shqiptare të Prizrenit, na del menjëherë para syve silueta dinjitoze e Abdyl Frashërit.
Hulumtimet arkivore dhe bibliotekare që u ndërmorën në pragun e jubileut të 100 vjetorit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, nxorën në dritë një tufë të konsiderueshme materialesh dokumentare, arkivore, bibliografike dhe publicistike, të panjohura ose të pashfrytëzuara më parë, të cilat ndriçojnë veprimtarinë e pasur të Abdyl Frashërit. Në bazë të të dhënave që dolën prej tyre u shkundën nga pluhuri i arkivave dhe i bibliotekave mjaft dorëshkrime të panjohura ose shkrime të harruara të tij. Shkrimet origjinale të Abdyl Frashërit që tani kemi në dorë19 janë pesëfishuar si tituj dhe dhjetëfishuar si vëllim në krahasim me ato që njiheshin disa vite më parë 20.
Vendin e parë midis shkrimeve që tani njohim e zënë artikujt e tij politikë dhe ideologjikë, shumica e të cilëve u botua, pa emrin e autorit. Janë shkruar në frëngjisht, turqisht dhe greqisht, gjuhë që ai i njihte në mënyrë të përsosur…
Me rëndësi të veçantë janë sidomos shkrimet politike (gjithsej 10 artikuj), që Abdyl Frashëri botoi gjatë pranverës së vitit 1878, në periudhën midis shpalljes së Traktatit të Shën-Stefanit dhe themelimit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit. Sikurse do të shihet në vendin e vet, ato së bashku na japin në mënyrë pak a shumë të plotë sistemin e platformës politike që kishte përpunuar ideologu frashërlli në pragun e Kongresit të Berlinit për Lëvizjen Kombëtare Shqiptare, në përgjithësi, dhe në veçanti për Lidhjen Shqiptare të Prizrenit, që do të formohej së shpejti.
Krahas shkrimeve publicistike, tani ne njohim gjithashtu një numër jo të vogël aktesh politike, të nënshkruara nga Abdyl Frashëri, drejtuar kancelarive evropiane, forumeve ndërkombëtare ose Portës së Lartë, në të cilat shtjellohen dhe argumentohen kërkesat politike të Shqipërisë në lidhje me tërësinë territoriale dhe me të drejtat e saj autonomiste.
Midis burimeve dokumentare që ndriçojnë pikëpamjet politike të Abdyl Frashërit, duhen përfshirë edhe relacionet që japin përfaqësuesit e huaj diplomatikë dhe konsullorë rreth bashkëbisedimeve që patën me udhëheqësin e shquar shqiptar. Materiale të tjera burimore për të njohur pikëpamjet politike të Abdyl Frashërit janë, më në fund, fjalimet dhe diskutimet që zhvilloi në parlamentin e dytë osman, në fillim të vitit 1878, në të cilin ai mori pjesë si deputet i vilajetit të Janinës.
Në këtë punim janë shfrytëzuar mjaft raporte diplomatike dhe onsullore të pabotuara dhe të panjohura deri më sot…
Edhe pse veprat madhore të Abdyl Frashërit kanë humbur dhe sado që kanë mbetur vatra burimore të pavjela, materiali i grumbulluar është mjaft i begatshëm.
Ky botim është monografia më e plotë shkencore mbi këtë revolucionar të Rilindjes Kombëtare Shqiptare…

Ahmet Zogu, vështrim historik nga K. Frashëri

“Ahmet Zogu – vështrim historik”,M&B_Ahmet_Zogu_KristoFrasheri
libër i ri nga Prof. Kristo Frashëri

Botimet M&B
ISBN 978-9928-172-22-8
Formati: 140 x 205mm
Nr. i faqeve: 200
Çmimi: 1000 lekë

Në debatin që po zhvillohet këto kohët e fundit rreth Ahmet Zogut si mbret i shqiptarëve, nëse duhet të nderohet, të kritikohet apo të dënohet – ka një pështjellim politik, juridik dhe historik, i cili është tepër i theksuar tek pjesëmarrësit që nuk janë historianë. Pështjellimi vjen para së gjithash ngase nuk bëhet dallimi midis monarkisë (mbretërisë) si formë regjimi dhe monarkut (sovranit) si kreu i shtetit. Monarkia dhe monarku nuk duhen të identifikohen për arsye se njëri përfaqëson një formë regjimi, kurse tjetri sovranin që atë e drejton. Ka raste në histori kur monarkia si formë regjimi ka qenë e dobishme për një vend mbasi nëpërmjet kurorës mbretërore është realizuar bashkimi kombëtar i një populli. Por ka edhe momente kur në një vend vendosja e monarkisë shënon hapa prapa. Sidoqoftë, në çdo rast monarkia duhet të gjykohet nga kushtetuta e saj, nëse ka qenë e dobishme apo e dëmshme, nëse ka qenë kushtetuese apo despotike, parlamentare apo absolute.
Debati mbi monarkun si kryetar i shtetit ka të tjera parametra. Veprimet e një monarku duhen ballafaquar detyrimisht me kushtetutën e monarkisë së tij – nëse ai i është përmbajtur betimit që ka bërë “para Zotit dhe para Popullit” për të respektuar normat e kushtetutës. Vetëkuptohet se historia dënon çdo monark që nuk ka respektuar kushtetutën, rrjedhimisht kur ai ka dëmtuar sovranitetin, integritetin, dinjitetin dhe ardhmërinë politike, ekonomike, shoqërore dhe kulturore të atdheut të vet. Nëse pajtohemi me këto kritere të arsyetimit historik, atëherë historiani duhet të hetojë kushtetutën që pati mbretëria kur Zogu u shpall mbret dhe në mënyrë të shkëputur prej saj të vlerësojë veprimtarinë dhe politikën që ndoqi mbreti Zog në respekt të kushtetutës deri më 7 prill 1939.
Në debatin që po zhvillohet, sundon midis johistorianëve edhe një logjikë e padrejtë historike, juridike dhe politike. Harrohet se përgjegjësia për veprimet e mbrapshta ose merita për veprat e mbara të një monarku është personale dhe jofamiljare. Në rast se Ahmet Zogu ka shkelur kushtetutën, kjo nuk do të thotë se duhet dënuar dhe biri i tij dhe, ca më pak, edhe nipi i tij, aq më tepër që ata nuk kishin lindur kur ai ishte mbret. Si rrjedhim, nuk është e drejtë kritika që antizogistët ekstremistë u drejtojnë demokratëve dhe socialistëve, të cilët përshëndetën më 1996 kthimin në atdhe të familjes së mbretit Zog, përderisa anëtarët e saj, nuk akuzohen për veprime të mbrapshta. Pikërisht nga këto pështjellime gjejmë rastin për t’iu përgjigjur shkurtimisht pyetjeve: Kush ishte Ahmet Zogu si njeri? Cilat qenë meritat e mbretërimit të tij? Cilat qenë gabimet apo dëmet që atij i atribuohen? Si duhet të cilësohen veprimet e tij, nëse ka ndër to akte të mbrapshta, – tradhti apo gabime të justifikuara? Të shohim!

Temat kryesore:
Familja Zogolli – Rinia e Ahmet Zogut – Ahmet Zogu pas shpalljes së Pavarësisë – Fillimet e karrierës politike të Ahmet Zogut – Çështja e kufijve të Shqipërisë – Revolucioni i Qershorit – Marrëveshja e A. Zogut me Pashiçin dhe kundërrevolucioni zogist – Debatet parlamentare rreth Shën Naumit dhe Vermoshit – Marrëveshja shqiptaro-jugosllave për Shën Naumin dhe Vermoshin – Regjimi zogist dhe marrëdhëniet shqiptare-italiane (24 dhjetor 1924 – 7 prill 1939) – Zogu përballë pushtimit të Italisë fashiste të Shqipërisë (7 prill 1939) – Vlerësimet e bashkëpunëtorëve të A. Zogut – Vlerësimi i historianit amerikan Bernd Fischer – Vendi që zë Ahmet Zogu në historinë e Shqipërisë –

Libri është i pajisur me ilustrime dhe tregues alfabetik